Instruktioner för ditt öl

Här får du information om hur du hanterar din vört.

Du som gått kursen har fått med dig en dunk färdig vört hem. Denna innehåller även jäst. Det är viktigt att denna inte står i direkt solljus. Det bästa är om vörten kan stå i ca 19°C, men det går bra med rumstemperatur.

Inom ca ett dygn efter kursen kommer du se de första tecknen på jäsning i jäsröret! Det börjar som små långsamma bubblor och stegras sedan till en jäsning. Då bildas även ett skummande lager jäst på toppen av vörten. Efter några dagar kommer aktiviteten i jäsröret gå ner, eller stanna helt. När du inte ser någon aktivitet, eller det bubblar enbart någon gång då och då, har ölet jäst klart.

Nästa steg är nu att låta ölet vila. Låt det stå i ca 5-7 dagar efter att det slutat jäsa.

När ölet vilat är det dags att kyla hela dunken! Ställ in den i kylskåpet i minst ett dygn. Det gör att det mesta av jästen sjunker till botten och ölet blir lite klarare.

Nu kommer flaskdagen. Ditt kylda öl står i kylen. Nu behöver du prima ölet. Det innebär att du ska tillsätta socker till vörten för att skapa en liten efterjäsning. Denna efterjäsning är den som skapar kolsyra i flaskan!

Gör såhär:

  • Beräkna ca 5 gram socker per liter öl. Du kan tillsätta sockret direkt i flaskorna men det säkraste är att koka sockret med lite vatten för att det ska bli så sterilt som möjligt. Koka med lock. 
  • Ta fram en tratt och något att blanda öl och socker i (exempelvis en kastrull), och en rostfri sked att röra med. Se till att allt är mycket rent.
  • I en av flaskorna du fick med dig hem finns en bakteriedödande vätska. Denna har en kontakttid på ca 3 minuter och är ofarlig, men uttorkande för händerna. Se till att ALLT som ska röra ölet fått denna vätska på sig! Vätskan behöver inte sköljas bort (sk ”no rinse”) men det går bra att göra det om du vill. Det går att hälla vätskan fram och tillbaka mellan flaskorna.
  • Börja med att desinfektera bänkytan du tänker använda, sedan tratt och sked och det du tänker blanda ölet med sockret i.
  • Dekantera mycket försiktigt ölet från dunken till ditt blandningskärl och blanda där det rena sockret med ölet med hjälp av skeden. Rör mycket försiktigt, syresättning är negativt.
  • Häll försiktigt ner ölet i flaskorna (även dessa sanerade) med hjälp av tratten. Fyll så det finns ett par centimeters luft under korken. Stäng sedan kapsylen.

Ställ nu flaskorna i rumstemperatur. Under ca 7-14 dagar skapas en liten efterjäsning som gör ditt öl färdigt och kolsyrat. Förvara flaskorna stående i kylen efter denna period. Hållbarheten är ca 3 månader.

Njut av ditt öl såhär!

Öppna flaskan och häll försiktigt hela flaskans innehåll, utan att tippa tillbaka den, i ett rent glas. Eftersom ölet är ofiltrerat kommer en bottensats finnas längst ner, undvik den om möjligt. Skål!